background image

Iepirkuma grozs




Jūsu grozs pagaidām ir tukšs.

Reģistrēšanās forma






Kviešu miltu uzturvērtība PDF Drukāt E-pasts


Kviešu graudi satur daudz vērtīgu uzturvielu, tostarp 44 vitamīnus un minerālvielas.

1870. gadā tika ieviesta jauna tehnoloģija kviešu graudu smalcināšanai (slīpēšanai). Šāda tehnoloģija tika radīta, lai pagarinātu miltu derīguma termiņu, jo miltiem, kuros tiek izmantots vesels grauds ir ļoti īss derīguma termiņš. Tas veicināja lauksaimniecības attīstību un miltu pieejamības pieaugumu.

 

Pārtikas produktiem, kuri gatavoti no baltajiem miltiem ir ilgāks derīguma termiņš, tie garšo labāk, jo klāt tiek pievienoti dažādas garšu pastiprinošas vielas – uzlabotāji.

Mūsdienās plaša balto miltu lietošana uzturā veicina aptaukošanos, diabētu, sirds un asinsvadu problēmas – šīs ir tikai dažas no veselības problēmām.

FAKTSMūsdienās tikai 8% pasaules iedzīvotāji uzturā lieto pilngraudu kviešu miltus (Avots: USDA National Nutrient Database).


Kviešu klijas - augsts šķiedrvielu avots. Tās palīdz organismam ātrāk likvidētu atkritumus, izvadīt toksīnus, un nevēlamās vielas no resnās zarnas. Uzlabo gremošanas procesu.




Kviešu atsijas, kas atrodas zem klijas ir ļoti vērtīgas – tās satur lielu daļu no minerālvielām un vitamīniem. Ražojot baltos miltus kviešu atsijas tiek atdalītas un izmantotas lopbarībā. 


Kviešu dīgļi - samazina holesterīna līmeni, samazina risku saslimt ar resnās zarnas vēzi, kā arī palīdz samazināt aizcietējumu un gremošanas problēmas. "Dīglis" ir kviešu sēklas sirds. Tas satur olbaltumvielas, šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas un polinepiesātinātos taukus. Kviešu dīgļi tiek atdalīti malšanas procesā un pārdoti kā uztura bagātinātāji. Kviešu dīgļi ir galvenais E vitamīna avots. 


Kviešu asnu eļļa – tā satur daudz vitamīnu. Ražošanā to noņem kopā ar kviešu dīgli, lai pagarinātu balto miltu uzglabāšanas laiku. Kviešu asnu eļļa saskaroties ar skābekli ātri oksidējās – milti kļūst rūgti un ātri bojājas (oksidējušos miltus pārtikā izmantot nedrīkst). Ir pierādīts, ka oksidējusies kviešu asnu eļļa ir kancerogēna. Ļoti plaši šo eļļu izmanto skaistumkopšanas nozarē. 


Baltie milti – malšanas procesa gala rezultāts. Šādi milti satur ļoti nelielu daudzumu vitamīnu un minerālvielu, to galvenā sastāvdaļa ir ciete. 

Svaigi malti pilngraudu kviešu milti - satur visus grauda vitamīnus un minerālvielas.

Pārtikas produktiem, kuri gatavoti no pilngraudu miltiem ir izteikta garša un augsta uzturvērtība.

Pilngraudu kviešu miltiem ir īss derīguma termiņš – līdz 3 mēnešiem, tāpēc tie nav pieejami plaša patēriņa preču sarakstā.

 


Izlasi arī mūsu sagatavoto rakstu  „Pingraudu milti VS Baltie milti

 

Reģistrētiem lietotājiem






JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval Interneta veikalu cenas - Kurpirkt.lv